Noroc bun
Curmalul nu a facut fructe, migdalul a facut. Curmalul este extren de frumos in camera, este enorm , mereu ii retez din frunze. Anul trecut am plantat in ghiveciul lui o passiflora caerulea ,cu care la-m invelit de jos pina sus( in locul panglicilor cu care era legat , altfel ocupa toata sufrageria) asa ca coabiteaza impreuna.
Noroc bun
Am 2 migdali, care au fost plantati direct in gradina, acum vreo trei ani si au rezistat pina acum, desi in zona noastra iernile nu sunt prea blinde - jud Hunedoara in ARDEAL.
Eu am unul in ghiveci dar este mic ptr l-am rupt de doua ori,acuma in sfarsit este mai bine, fac fructe? Eu l-am pus din migdale cumparate de la legume-fructe.
Noroc bun
In primavara a inflorit pentru prima data, dar a venit un inghet de primavara si a distrus florile. Cred ca este primul care infloreste, asa ca este pericolul inghetului de primavara.
goji este renumit ca ginsengul Romanesc sau ca fructul tinereti . se confiaza, la congelator sau pe prepara3 sferturi goji si un sfert cu miere in borcan , se tine la frigider si se consuma o linguria pe zi pt toata familia de la copil la batrani .unul din efecte- reintinereste celulele care dau sa moara,
Noroc bun
Multumesc pentru informatie, dar am o nelamurire;de ce goji este renumit ca ginseng rominesc, atita tim cit el nu este specific Rominiei ,decit sub denumirea de catina de gard ??
Goji, boabe goji sau wolfberry este fructul de Lycium barbarum din familia Solanaceae (care include, de asemenea, cartofi , tomate , vinete , noptii de moarte , ardei iute , și tutun ).ginsengul romanesc pt ca se cultiva cam de o 100 de ani in romania si ierneaza pana la -30 grade asa a devenit Romanesc IAR DIN FRUNZE SE PREPARA CEAI.PT BARBATI are efect asupra sangelui si creste tensiunea...
18 aminoacizi
6 esențiale vitamine
8 polizaharide și 6 monozaharide
5 nesaturați acizi grași , incluzând acizii grași esențiali, acidul linoleic și acidul alfa-linoleic
beta-sitosterol și alți fitosteroli
5 carotenoide , inclusiv beta-caroten si zeaxantina (de mai jos), luteina , licopen și criptoxantină , un xantofilă
numeroase fenolici pigmenți ( fenoli ) asociate cu antioxidante proprietăți
Calciu . Lycium conțin 112 mg la 100 de grame de servire, oferind aproximativ 8-10% din aportul alimentar de referință (DRI).
Potasiu . Lycium conține 1132 mg la 100 de grame de fructe uscate, oferind aproximativ 24% din DRI.
De fier . Lycium avea 9 mg de fier per 100 de grame (100% DRI).
Zinc . 2 mg la 100 de grame de fructe uscate (18% DRI).
Seleniu .
Riboflavina (vitamina B 2). la 1,3 mg
Vitamina C conținut.
Noroc bun
Stiam si eu cite ceva despre aceast arbust, dar nu stiam ca se CULTIVA de peste 100 de ani in Rominia, ba mai mult am citit intr-o carte despre plante, aparuta in ani 70, in care Catina de gard era data ca si toxica. Ori dupa cit am citit pe net ,catina de gard este de fapt Lycium barbarum, eventual cu specificatia ca lycium barbarum este cultivat pe plantatii speciale, iar catina de gard creste natural in flora spontana. De fapt sunt curios sa aflu si parerea d-voastra despre acest lucru;catina de gard=lycium barbarum.
nu sunt specialista dar munca mea este sa adun informatii de vreo 4 ani si am calatorit mult :concluzie -gojii adevarat dar putin mai complicat de atat. multa lume ii mai spune si catina de gard(vb din popor, aparute la tara)din necunoastere: sunt 2 specii cu acelasi efect medicinal doar ca unul este mai dulce iar celalalt mai amar dar mai maricel(le am pe amandoua) se recomanda a fi plantate inpreuna.cauta pe site-uri din afara pt ca Romanii nu au adunat inca suficiente informati la mai multe soiuri luate si aclimatizate de ceva timp. cum ar fi (si o sa pun poze la primavara)zizibus jujuba(copacul de ciocolata)cu fructe, kiwi anastasia,kens red, jeni cu fructe, issai si kaki diospiros vaniglia si topo pe care eu le am in gradina mea de de 2 si 4 ani si au trecut iernile cu brio iar cateva au fructificatrestul la vara sau 2015 am facut proba cu 2 si abia dupaia mi-am mai luat. mai bune si mai dulci cand le culegi coapte recomant cele enumerate mai sus pt au trecut proba cu -25 grade.
Noroc bun
Daca am inteles bine, dupa ce am vizitat pag.d-voastra, am vazut ca aveti o wikendita la Eforie, unde oricum clima este mai blinda decit la noi in Ardeal si totusi in afara de Kiwi Anastasia si eu am toate plentele pe care le-ati enumerat si multe pe care nu le-ati enumerat dar nu asta este problema ,eu am mai multe sau mai putine, dupa mine cu cit mai multi pasionati au mai multe plante asa zise exotice cu atit mai bine, fiecare are un comentariu , fiecare are o problema , fiecare are o experienta si atunci cind se pun cap la cap este un pas inainte.. De aceea va intreb inca o data explicit ; care este parerea d-voastra despre catina de gard, care creste spontan pe marginea drumurilor, a padurilor si chiar a caii ferate ( la mine in sat este abundenta de asa ceva si am plantat in gradina si din cel de pe marginea paduri si din cel obtinut din seminte cumparate din magazin); este acelasi arbust pe care in literatura de specialitate il gasim sub denumirea de lycium barbarum si a carui fructe le gasim in supermarketuri?
am stat si am citit cat am putut despre catina de card si este aceasi cu goji si sunt in totalsunt 2 specii. ca sa nu-ti mai spun ca la noi aici in plafar(naturiste) sau in magazinele mari(real, metro , selgros) 1 kg de goji uscat costa 85 ron si proaspat spre toamna 50- 60 ron.si are intradevar proprietati uimitoare.
poate te-ar interesa o mica afacere daca e asa de multa ?
iti ofer 5 ron pe radacina cu tulpina care fructifica deja ( adica are 3 ani)netunsa.colet prin posta cu ramburs: vreo 10 bucati pt moment si daca imi plac la primavara iau si pt toti vecini mei. astept raspuns...
Noroc bun
In acest album la paginile 14-15, se regaseste catina de gard pe care am scos-o cu radacina de la marginea satului si am plantat-o la mine in gradina- cele cu fructe,- linga ele fiind plantati arbusti obtinuti din seminte cumparate din REAL, care inca nu au facut fructe.
Noroc bun
In ultimele poze ,paginile 18-19, sunt arbusti de catina de gard pe care i-am scosieri di padure. Erau foarte mari asa ca a trebuit sa ii toalentez putin.
fa-mi un pret la ce ai sau daca mai scoti poti sa-i tunzi la jumatate dar sa-i lasi ma stufosi de jos. si daca ne intelegem ii pui intrun sac de rafie si lipesti cartonul in jurul lor si ii pui cu ramburssi adaugi cat platesti transportul(2 ron kg)cam asa ceva. as vrea vreo 10 radacini frumoase. astept raspuns
Noroc bun
In ultimele 2 poze am pozat si un pet de 5 litri linga ei pentru a avea ternem de comparatie. Daca nu ma insel sint vreo 20 pozati, asa ca puteti sa alegeti, imi spuneti pagina nr.. poza nr.. si al citelea din poza si pe acela incerc sa il trimit (sper sa nu gresesc )Pina acum nu am mai trimis pe posta colete cu plante la nimeni, pentru a nu da nastere la controverse. De aceia i-am pozat si de aceea ofer gratis seminte din care am in exces prin albumul Oferte gratis.
Referitor la goji;sunt goji:Am si eu 2 soiuri,o planta am cumparat-o de la dianadia,si are frunza mai lata iar fructele crude au un gust putin iute,iar celelalte le-am obtinut din seminte cumparate de pe tocmai.ro.Am pus semintele in primavara si deja cateva plante au si rodit ,iar fructele sunt dulci si bune,si spre toamna au facut si fructele mai mari.Gasiti poze cu ele in albumul;toamna;
Noroc bun
Cred ca totul depinde de tipul de planta achizitionata, de sol ,de ingrasamintul folosit, de dispunerea la soare, dar toate sunt CATINA DE GARD.
Noroc bun
Eu nu vreau sa va contrazic, va spun de unde am luat informatia. Gradina Bakker comercializeaza lycium barbarum - catina de gard, exact asa este denumirea postata de ei.
Noroc bun
Chiar si astazi de dimineata am primit un mail de la Gradina Bakker Olanda si am verificat; la arbusti fructiferi se gaseste de cumparat goji sau catina de gard si inca la un pret de speriat. Asa ca nu mai inteleg nimic si eu ca multi altii.
Gradina Bakker nu au specialisti foarte buni,eu nu ma ghidez dupa ei niciodata.Nu am cumparat de la ei din cauza preturilor f. mari si in plus este o firma neserioasa,nu trimit in loc plante care nu s-au prins.Alte firme fac asta(Sieberz,Starkl)
Noroc bun
Nici de data asta nu va contrazic, dar uitati ce scrie pe WIKIPEDIA...Catina de garduri(Lycium barbarum,Lycium chinense)este numele comun a doua specii..... Inaltimea acestui arbust poate atinge 2-4 metri. Ramurile sale deseori spinoase...... (vasazica nu obligatoriu)????
Iar pe WIKIPEDIA in limba engleza printre altele...Lycium barbarum a fost introdus in Regatul Unit in 1730.....Planta continua sa creasca salbatic in Marea Britanie in garduri vi. . In 2007 aici goji a fost introdus in lista de noi alimente. DECI???????
Noroc bun
Sunt 2 specii diferite-Lycium Chinense, sau goji chinezesc si Lycium Barbarum sau goji tibetan si amindoua cunoscute la noi sub denumirea de catina de gard. Acestea nu au nimic cu catina..... catina, cu care am vazut ca multi o confunda.
Noroc bun
Dupa cite am aflat de pe net, chinezii sunt singurii care cultiva goji in scop comercial. Asa ca daca nu este made in china , presupun ca este productie autohtona. Anul trecut am surprins un cetatean cu o plasa plina de fructe de catina de gard pe marginea drumului, la cules. La inceput nu a vrut sa spuna ce face cu fructele, apoi cind a vazut ca stiu despre ce este vorba, a zis ca seful lui are un cuptor de uscare si l-a trimis la cules, dar ca le foloseste doar personal.
Am revenit cu un raspuns mai complet ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83tin%C4%83_de_garduri Fructele Goji berry au cea mai mare capacitate antioxidanta
Coincidenta miraculoasa ea se mai numeste si Cătina de garduri (Lycium barbarum, Lycium chinense) este numele comun a două specii foarte apropiate din genul Lycium. Mai este cunoscută şi sub numele de Goji. Această plantă perenă lemnoasă face parte din familia Solanaceae.
Înăţimea acestui arbust poate atinge 2-4 m. Ramurile sale, deseori spinoase, atârnă arcuite şi poartă frunze lungi, lanceolate sau ovale, de culoare verde-gri. Ele au o lungime de 3-6 cm şi sunt fie singulare, dispuse alternativ opus, fie grupate în fascicule de până la trei.
Cătina de garduri înfloreşte din iunie până în august. Inflorescenţa este compusă dintr-una sau mai multe flori, liliachii sau violete, grupate pe un pedicel de 1-2 cm. Florile, a căror corolă de aproximativ de 8-10 mm prezintă cinci petale, au formă de pâlnie şi sunt hermafrodite.
Fructul cărnos, roşu sau portocaliu este o bacă, lunguiaţă sau ovoidă, de 1-2 cm. Perioada de maturaţie este din august până în noiembrie, în funcţie de climat. Fructele conţin 4-20 seminţe sferice, maronii, care sunt răspândite de păsăr
Noroc bun
Astea le-am citit si eu pe net. Intrebarea era daca arbustul pe care il am eu in gradina( si care are fructe si flori) este catina de gard sau nu. Oamenii satului o numesc catina de gard.
Buna seara.Am intrat pe acest album si am recunoscut planta la care faceti referire. sunt din zona Moldovei si aceasta planta crestea pe margina drumului de tara. parintii mei o chemau catina, nu stiu denumirea stiintifica.
Noroc bun
Eu sunt din ARDEAL si la noi sunt 2 plante diferite ,catina si catina de gard. Catina o puteti vedea pe pag. 12, ultima poza, iar catina de gard ati identificat-o, cea cu fructe portocaliu spre rosu. Catina face fructe galbene in inflorescente .
Noroc bun
Daca n-ai e RAU, daca ai e GREU. Cu cit e mai mare cu atit ai mai mult de lucru, vorba sotiei, daca ne apucam de curatenie dela poarta pina in spatele gradinii, cind terminam, trebuie sa o luam de la capat.
Ce dor imi este de gustul si aroma agriselor!Fabuloasa este iasomia,ametitor de inmiresmata!Sa dea Domnul,sa aveti o recolta bogata de struguri,ca tare sunt frumusei si multi!
Noroc bun
Toata zona este AMETITA de parfumul ei, iar toti sa fim feriti de o ploaie cu piatra,ca atunci recoltele vor fi reduse, direct proportional cu marimea pietrelor si cantitatea lor.
O delectare in anotimpul rece:fructele proaspete si ceaiul din frunzele uscate!Sa va traiasca,sa va bucurati de frumusetea si aroma lui,cand nu este acoperit de zapada!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.